środa, 24 października 2012

Niespodzianka

Lubicie niespodzianki? Ha! Kto ich nie lubi... :) Ja też uwielbiam, ale tylko te MIŁE. Niestety odkąd zaczęłam czytać składy produktów żywnościowych co chwila przecieram oczy ze zdumienia i dziwię się co też można w żywności odnaleźć.

Nie lubię więc słodkich niepodzianek. I wcale nie mam tu na myśli pudełka pralinek albo innych pyszności. Chodzi mi o cukier ukryty...

Są produkty, które cukier mają, a nawet mieć powinny. Nie czepiam się  więc cukierków, lodów, czekoladek itp. Bardziej interesują mnie przypadki, w których producent sprytnie upakował cukier, a my, konsumenci nie zdajemy sobie nawet  sprawy gdzie można znaleźc niezłe pokłady pustych kalorii.
Bo, np taki ketchup? przecież on jest z pomidorów! Ale żeby zabić kwaśny ich smak dodaje sie sporych ilości cukru! Podalam pierwszy z brzegu przyklad, ale jest naprawde wiele produktów,  w ktorych obecnosc cukru stanowi niemale zaskoczenie.
Ograniczenie spozycia cukru nie jest wiec wcale takie proste, skoro na każdym kroku czekaja na nas pułapki w postaci cukrów dodanych do żywności.

Obecnie istnieje także bardzo wiele substancji słodzacych. Rzadko kiedy na etykiecie widnieje wiec samo slowo CUKIER odnoszące sie do substancji słodkiej użytej w recepturze. Przecietny konsument nie potrafi ich więc nawet zidentyfikowac!

Jedyny sposób to zapoznanie się jakie typy cukru można znaleźć na etykietach:
  • jesli napisane że cukier- na pewno jest to cukier :) nieważne jaki, najgorzej jeśli wymieniany jest jako pierwszy w składzie, wtedy jest go najwięcej spośród innych komponentów
  • wszystko co konczy się na "-oza" to również jest cukier 
  • słód, ekstrakt słodowy
  • miód,
  • syrop kukurydziany, klonowy, z trzciny cukrowej  
  • melasa,
  • maltodekstryna
W przemysle żywnościowym używa się również  słodziki o bardzo wysokiej intensywności słodzenia, należą do nich m. in. ksylitol, mannitol, aspartam. 

Cukry dodane znajdują się nie tylko w słodkich przekąskach ale również w napojach, produktach wysoko przetworzonych i daniach gotowych. Dodawane są głównie dla wzmocnienia smaku. Należy jednak mieć na uwadze, że nie wszystkie produkty zawierające cukry dodane charakteryzują się smakiem słodkim [ np. wspomniany wcześniej ketchup].

Dlatego zawsze czytajmy składy produktów. 
Szczególną uwagę zwróćmy na
  • ciasteczka i batoniki
  • soki, napoje, nektary
  • dżemy, marmolady
  • galaretki
  • gotowe produkty śniadaniowe [ budynie, płatki, puddingi ryżowe]
  • syropy, te do picia, jak i pełniące rolę polewy np. do naleśników
  • sosy i dressingi do sałatek
  • jogurty, musy i smakowe deserki
Lista produktów jest naprawdę spora i są to artykuły spożywane praktycznie codziennie przez większość z nas. Sporadyczna konsumpcja cukrów dodanych z pewnością nam nie zaszkodzi, ale za to regularne dostarczanie organizmowi pustych kalorii na zdrowie nam za pewne nie wyjdzie...


1 komentarz: