Lubicie niespodzianki? Ha! Kto ich nie lubi... :) Ja też uwielbiam, ale tylko te MIŁE. Niestety odkąd zaczęłam czytać składy produktów żywnościowych co chwila przecieram oczy ze zdumienia i dziwię się co też można w żywności odnaleźć.
Nie lubię więc słodkich niepodzianek. I wcale nie mam tu na myśli pudełka pralinek albo innych pyszności. Chodzi mi o cukier ukryty...
Są produkty, które cukier mają, a nawet mieć powinny. Nie czepiam się więc cukierków, lodów, czekoladek itp. Bardziej interesują mnie przypadki, w których producent sprytnie upakował cukier, a my, konsumenci nie zdajemy sobie nawet sprawy gdzie można znaleźc niezłe pokłady pustych kalorii.
Bo, np taki ketchup? przecież on jest z pomidorów! Ale żeby zabić kwaśny ich smak dodaje sie sporych ilości cukru! Podalam pierwszy z brzegu przyklad, ale jest naprawde wiele produktów, w ktorych obecnosc cukru stanowi niemale zaskoczenie.
Ograniczenie spozycia cukru nie jest wiec wcale takie proste, skoro na każdym kroku czekaja na nas pułapki w postaci cukrów dodanych do żywności.
Obecnie istnieje także bardzo wiele substancji słodzacych. Rzadko kiedy na etykiecie widnieje wiec samo slowo CUKIER odnoszące sie do substancji słodkiej użytej w recepturze. Przecietny konsument nie potrafi ich więc nawet zidentyfikowac!
Jedyny sposób to zapoznanie się jakie typy cukru można znaleźć na etykietach:
- jesli napisane że cukier- na pewno jest to cukier :) nieważne jaki, najgorzej jeśli wymieniany jest jako pierwszy w składzie, wtedy jest go najwięcej spośród innych komponentów
- wszystko co konczy się na "-oza" to również jest cukier
- słód, ekstrakt słodowy
- miód,
- syrop kukurydziany, klonowy, z trzciny cukrowej
- melasa,
- maltodekstryna
W przemysle żywnościowym używa się również słodziki o bardzo wysokiej intensywności słodzenia, należą do nich m. in. ksylitol, mannitol, aspartam.
Cukry dodane znajdują się nie tylko w słodkich przekąskach ale również w napojach, produktach wysoko przetworzonych i daniach gotowych. Dodawane są głównie dla wzmocnienia smaku. Należy jednak mieć na uwadze, że nie wszystkie produkty zawierające cukry dodane charakteryzują się smakiem słodkim [ np. wspomniany wcześniej ketchup].
Dlatego zawsze czytajmy składy produktów.
Szczególną uwagę zwróćmy na
- ciasteczka i batoniki
- soki, napoje, nektary
- dżemy, marmolady
- galaretki
- gotowe produkty śniadaniowe [ budynie, płatki, puddingi ryżowe]
- syropy, te do picia, jak i pełniące rolę polewy np. do naleśników
- sosy i dressingi do sałatek
- jogurty, musy i smakowe deserki
Lista produktów jest naprawdę spora i są to artykuły spożywane praktycznie codziennie przez większość z nas. Sporadyczna konsumpcja cukrów dodanych z pewnością nam nie zaszkodzi, ale za to regularne dostarczanie organizmowi pustych kalorii na zdrowie nam za pewne nie wyjdzie...
Extra!Nie znałam tej strony. Dzięki :)
OdpowiedzUsuń